Mark- och miljööverdomstolen (MÖD) har i mål nr M 5118–24 från den 7 mars 2025 bedömt att det finns förutsättningar att ge tillstånd till uppförande och drift av en solcellsanläggning på brukningsvärd jordbruksmark.
Gällande rätt och tidigare avgöranden
Enligt 2 kap. 6 § ska för en verksamhet eller åtgärd som tar mark- eller vattenområde i anspråk väljas en plats som är lämplig. Brukningsvärd jordbruksmark får enligt 3 kap. 4 § andra stycket miljöbalken (MB) tas i anspråk för bebyggelse eller anläggningar endast om det behövs för att tillgodose väsentliga samhällsintressen och detta behov inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt genom att annan mark tas i anspråk.
MÖD har i tidigare mål om solcellsanläggningar, så som MÖD:s dom i mål nr M 8658–23 den 22 oktober 2024 och MÖD:s dom i mål nr M 6624–23 den 23 oktober 2024, ställt krav på verksamhetsutövares lokaliseringsutredning. I anförda avgöranden nekade MÖD tillstånd till solcellsanläggningar framför allt då det inte bedömdes tillräckligt utrett att behovet av elproduktion inte kunde tillgodoses genom att annan mark togs i anspråk. MÖD ansåg även i målen att samhällsintresset av elproduktion genom de aktuella solcellsanläggningarna inte vägde tyngre än samhällsintresset för livsmedelsproduktion vid de aktuella jordbruksmarkerna.
Anläggande och drift av solcellsanläggning är inte en tillståndspliktig verksamhet, även om det kan fordra anmälan för samråd enligt 12 kap. 6 § MB. Enligt 9 kap. 6 b § MB får den som avser bedriva en miljöfarlig verksamhet ansöka om tillstånd, även om det för verksamheten inte krävs tillstånd. Det aktuella bolaget i målet hade ansökt om ett sådant så kallat frivilligt tillstånd. Vid en sådan prövning tillämpas bestämmelserna i 3 och 4 kap. MB i fall som gäller ändrad markanvändning, se 2 kap. 6 § MB.
MÖD:s nya dom
I förevarande måls domskäl konstaterar MÖD att skyddet för brukningsvärd jordbruksmark är betingat av intresset av att trygga livsmedelsförsörjningen (jfr prop. 1985/86:3 s. 53). Vid bedömningen av vilket intresse som ska ges företräde ska även den allmänna bestämmelsen om god hushållning i 3 kap. 1 § MB beaktas. MÖD anser följaktligen i domskälen att den ansökta verksamheten innebär ändrad markanvändning enligt 2 kap. 6 § MB. Det är en tydlig intressekonflikt som innebär att en avvägning behöver göras mellan intresset av att bevara marken för jordbruk och intresset av att använda den för det sökta ändamålet.
MÖD uttalar även att behovet av förnyelsebar energiproduktion enligt praxis är ett väsentligt samhällsintresse för vilket brukningsvärd jordbruksmark får tas i anspråk. Detta är dock endast fallet under förutsättning att behovet inte kan tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredställande sätt genom att annan mark tas i anspråk. Med detta avses att en alternativ lokalisering ska vara tekniskt och funktionellt lämplig samt ekonomisk rimlig. För att kunna ta ställning till detta krävs en lokaliseringsutredning.
Bolaget i målet hade undersökt totalt tio alternativa lokaliseringar. Tre av dessa var på jordbruksmark och två bedömdes av länsstyrelsen vara uppenbart orimliga. MÖD instämmer i länsstyrelsens bedömning att de fem återstående alternativen kunde utgöra grund för bedömningen av om 3 kap. 4 § MB beaktats i tillräcklig utsträckning. För fyra av de fem återstående alternativen lämnade bolaget en utförlig redogörelse inklusive kostnadskalkyler. MÖD bedömer i målet att bolaget tillfredsställande utrett frågan om behovet av elproduktion kunde tillgodoses på ett från allmän synpunkt tillfredsställande sätt utan att brukningsvärd jordbruksmark tas i anspråk. Vidare anser MÖD att utredningen i målet ger stöd för att intresset av att lokalisera den aktuella solcellsanläggningen på brukningsvärd jordbruksmark väger tyngre än samhällsintresset av att bevara jordbruksmarken för livsmedelsproduktion.
Alrutz’ Advokatbyrå har mångåriga erfarenheter av att bistå verksamheter i olika tillståndsprocesser sedan byråstarten 1909. Du kan läsa mer om byråns arbete med energiproduktion under vårt verksamhetsområde energirätt.